Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

                                                                          

Start   VåraHundar  Valpkullar   OmOss    Övrigt   Resor  

Minneslunden!    Våra  Kennelhundar som inte finns mer. 

Bloggen!   M Hill´s Design

 

Här hamnar informationen om Fukteksem eller Hot Spot som det också heter. 

Fukteksem eller Hot spot!

Min stackars Leo, som har ont, är sur och trött.

Det här blev på bara nån dag, det var som en 5-kr. från början, och då klippte jag det rent, men Leo fick av sig kragen, och dagen efter var det 1 dm. i diameter. Veterinär kontaktades, Leo blev sövd och renrakad+ fick salva att smörja på. Salvan heter Fuciderm. Tack Cissie på Märsta smådjursklinik, som kunde pressa in Leo på en tid som egentligen inte fanns.

Nu har jag också fått ett tips av vår veterinär, att man kan tvätta med Väteperoxid tvättlösning 3ggr/ dagligen, skölja rent med vanligt vatten och låta lufttorka.

Eftersom Fuciderm är ett antibiotika kan hunden utveckla resistens.

Numer provar jag Väteperoxid lösningen ( sårtvätt), och då läker såret på bara nån dag.

 

 

Artikeln om Hot Spot är kopierad från Vovve.net.

Snabb spridning
Ett vätskande eksem uppkommer och sprider sig snabbt, ibland bara på några timmar. Hunden försöker att lindra klådan och irritationen i huden genom att slicka och bita sig. Eksemet orsakas alltså av hunden själv, även om det alltid finns en bakomliggande orsak. Utvärtes parasiter, insektsbett, irriterande ämnen t.ex. rester från schamponeringar, öroninflammationer, analsäcksinflammationer, ovårdad tät päls och allergier är exempel på bakomliggande orsaker.

Vanligare på vissa raser
Problemet är betydligt vanligare på vissa raser t.ex. Golden retriever, Labrador retriever, Schäfer och Collie, dvs. hundar med tät päls och / eller tjock underull. Vissa individer drabbas oftare än andra.

Hur ser det ut?
I det typiska fallet är eksemet ilsket rött, varigt och sårigt med en skarp avgränsning mot omgivande frisk vävnad. Pälsen är antingen hopklibbad över såret eller redan borta över området. Hunden är ofta mycket besvärad och har ont. Det kan vara svårt för ägaren att få kontrollera såret p.g.a. smärtan. Vanligen sitter eksemen på kinder eller hals, men även på lårens utsidor.

Hur behandlar man?
Behandlingen bör inledas fortast möjligt. Det absolut viktigaste är att få bort pälsen över området, och man klipper några centimeter in på friskt område. Många hundar måste ges lugnande medel för att pälsen skall kunna klippas och huden rengöras. Rengöring kan ske med klorhexidinspray, natriumkloridlösning eller mild tvål och vatten. De flesta hundar behandlas sedan med kortison- och antibiotikakräm och / eller kortisontabletter. Krage skall användas så att hunden inte fortsätter att slicka på såret. Små och tidiga förändringar kan behandlas av ägaren. Efter klippning och rengöring kan man använda Silonsalva eller Hydrocortisonsalva.

Djupa infektioner
Det finns ytterligare en variant av fuktande eksem som är mycket allvarligare och dessutom betydligt vanligare. På vår klinik ser vi dessa eksem mest på Rottweiler, Golden retriever och New Foundlandshund. Här har man en spridning av röda utslag från den ursprungliga förändringen, alltså inte en skarp avgränsning som i det förra fallet. Det innebär att man har fått en djupgående infektion med bakterier. Behandling sker med antibiotikatabletter i vanligen tjugo dagar. En allmän regel är att såret skall ha varit helt läkt i sju till tio dagar innan behandlingen avslutas. Precis som idet förra fallet skall man klippa, rengöra och använda krage. Antibiotika- och kortisonkräm används i sju till tio dagar. Kortisontabletter används inte på dessa hundar med djupa bakterieinfektioner. Det kan förvärra infektionen och försvåra läkningen.

Kan man förebygga?
Efter bad bör man torka hunden, speciellt de med tjock tät päls. Saltvatten skall sköljas ur. Se till att din hunds päls är välvårdad och fri från tovor. Kontrollera huden. Det är viktigt att upptäcka förändringarna tidigt. Ha en fortsatt skön sommar. Låt din hund bada, simma och ha det skönt, men tänk på att det är inte bara gäddorna som lurar i vassen.

Ursprungligen publicerad 2003-08-09

 

 

.

 

 

Maia

 

Dolly

Busan

Nova

Birk

Rambo

Coby

Chiko

 

Izzy

Akina

Sendo Bloggen

Chibi   Bloggen

Ceasar

Yoshi

 

 

Valpar som inte finns mer, men är födda i kenneln. 

 

 Gimli.

 

Diva

 

Sam  

Gaia

Zeus 

Bosse

Felix

Akira Hemsidan

Chleo

Sacha

 

Kull Star Of Orion